Purkuvaihe

Täältä löydät kuvia pienen selostuksen kera Lauri-Matildan purkuvaiheesta.

Lähtötilanne. Vaunun etuosassa oleva sohvaryhmä sekä osa keittiötä ennen purkutöitä. Verhon takana oleva ikkuna on poistumassa, keulassa vaurio ja siksi päädyimme tähän ratkaisuun.

Tässä siis alla mainittu tarranpoistolaikka eli toffeelaikka. Ei hirmu kallis mutta säästää vähän aikaa ja hermojakin kun tällä työskentelee.

Vanhojen tarrojen poistoa. Osa vaikutti olevan alkuperäisiä tarroja ja oli aika iso työ poistaa ne. Tarranpoistolaikka oli aika hyvä siinä hommassa.

Oviprojekti etenee hissukseen. Vielä työtä riittää. Ehkäpä seuraavan kerran päästään laittamaan jo valmiimpaa kuvaa tästä.

Ulko-oven eristeet menivät vaihtoon. Hieman hankala oli saada tuo auki mutta lopulta rautasahan terä sekä käsisaha olivat toimivin konsti.

Sähkömiehen luvalla alettiin selvittämään sähköjohtokasaa. Irrotetaan jakorasioista piuhat. Kattoon tulevien valaisimien piuhat laitetaan samalla paikalleen kun katon eristys etenee. Johdot hyödynnetään uudelleenkäytössä sillä ovat hyväkuntoisia ja ehjiä. Sähköpuolen tyypit hoitaa lopulliset kytkennät niin tulevat varmasti oikein laitettua.

Homma etenee. Lattialla oleva styroksi lähti parhaiten tuollaisina palasina pois. Sen verran kehitystä tullut että ei tuossa nyt kauhean kauaa mennyt kun irrotteli nuo pois.

Lattian purku edistynyt. Paikoitellen oli vaneri niin tiukasti kiinni että lähti hyvin pieninä palasina irti. Sitkeyttä vaatii mutta kun itselle tekee niin se auttaa jaksamaan eteenpäin.

Styroksin poistoa. Ilman monitoimityökalua olisi ollut aika mahdoton homma saada nopeasti styroksit poistettua.

Tuo leveä rima pohjalla lähtee vaihtoon, oli lähtenyt halkeamaan. Muutama pultti keskellä kiinnittää sen kärryn runkoon ja reunoilla on tukijalkojen pultit. Pientä askartelua vaati tuo jotta saatiin irti ne.

Keulaosaa on tässä kohtaa purettu aika paljon, muoviosat pois ja lattiaa alettu purkamaan jotta saadaan lahot vanerit pois. Primuksen pannu otettiin irti myös, se tullaan käymään läpi ammattilaisen toimesta.

Tässä näkyy keulan vaurio. Paljon on tehtävää edessä mutta uskomme että saamme tehtyä tästä kelpo yksilön.

Kohti keulaa edetään. Tässä kohtaa alettiin odottamaan kosteusvaurioita, kun tällä puolella on keulassa iso vaurio. Jonkin verran joudutaan uusimaan puuosia ja etuikkuna laitetaan umpeen.

Toisella puolella myöskin etenee styroksin poisto. Tuossa ikkunan kohdalla tulee olemaan keittiö.

Poistettiin katosta vanerit ja styroksit, jotta eivät riko finnfoameita jotka asennetaan pian seinään.

Styroksin poisto edennyt.

Seinästä purettu pintavaneria pois ja sen jälkeen styroksin poistoa. Asian helpottamiseksi reunalta hieman irrotettu styroksia niin mahtuu monitoimityökalu paremmin tekemään työtään.

Styrokseja poistettu ja tilalle tulee finnfoamia.

Lähikuvaa miltä näyttää seinä styroksin alla ja ulkopuolella olevan kylkilistan alla. Ruuveilla laitettu kylkilista kiinni ja ne ovat myös styroksin sisällä, monitoimityökalun kanssa sai olla varovainen jotta ei osunut noihin ruuveihin. Tämä kannattaa huomioida jos joutuu vaihtamaan styrokseja omaan projektiinsa. Tuo keltainen mitä kuvassa näkyy, on sitä tehtaalla laitettua liimaa.

Styrokseja irroteltu. Tilannekuvaa ei nyt ole tarjolla mutta jokainen joka on ollut tekemisissä styroksin kanssa, tietää että hajotessaan se muistuttaa lunta. Oli kyllä aikamoinen siivo mutta imurointi sai taas työmaan siistiksi.

Vessan seinän purkua, styroksit vaihdetaan finnfoamiin ja samalla tukirimat jotka ovat huonoja, vaihdetaan. Samalla kaikki puuosat käsitellään homepesulla joka antaa myös suojan jatkossakin hometta vastaan. Styroksit oli liimattu melkoisen vahvalla liimalla, poistossa kätevin ja paras ratkaisu on monitoimityökalu ja itse käytimme sahaterää. Varovaisesti peltiä myötäilemällä saa liimaukset hyvin pois.

Lattiaa on alettu irrottamaan. Puurimat joudutaan uusimaan ja vanerit myös. Väliin tulee uudet finnfoamit.

Tammikuu koitti. Ollaan käytetty joitain omia työkaluja projektissa ja tuli nyt sitten hommattua tämä monitoimityökalu. Helpottaa kummasti irrotustyötä. Vaneri joka on liimattu jollain liimalla, on saatava mahdollisimman hyvin pois jotta uusi pinta tulisi olemaan mahdollisimman tasainen.

Kuukausi vaihtui joulukuuksi. Kohta saadaan ottaa yksi lattialevy pois rakentamisen tieltä. Sitä ennen pitää poistaa vanha muovimatto ja sehän onkin helpommin sanottu kuin tehty. Liima jolla lattiamatto on liimattu, on yllättävän sitkeää. Hidasta työtä mutta tämäkin on vain tehtävä.

Tuo lattialla oleva pätkä saatiin pois. Aikaa vievää puuhaa mutta itselle tätä tehdään. Uutta opitaan koko ajan ja välillä huumorin turvin jatketaan eteenpäin.

Takaseinällä oleva alumiinilevy on kiinnitetty lattialla olevaan rimaan. Melkoisen työläs irrotettava tuo, sillä näihin pääsee pääsee käsiksi vain olemalla vaunun alla. Niitit joita on reippaasti lätkitty tuohon, on jotain yliluonnollisen vahvaa materiaalia, ei antanut juurikaan periksi, ennemmin periksi antaa alumiinilevy. Oli tuossa ruuvejakin ja butyylimassaa myös ja kaikki nämä pitää poistaa.

Märät ja lahot puut on poistettu. Liimat ynnä muut koitetaan saada mahdollisimman hyvin pois jotta saadaan tasaista jälkeä aikaiseksi. Monenmoista konstia saa käyttää jotta työ onnistuu.

Itse alumiini oli suhteellisen hyvässä kunnossa. Pesemme sen vielä sisäpuolelta homepesulla jotta mahdolliset homeitiöt saadaan pois. Löysimme homepesun joka soveltuu myös alumiinille.

Ulkopuolelta piti takapuskuri irrottaa. Pääsimme käsiksi ruuveihin jotka oli kiinnitetty runkopuihin. Ne piti irrottaa jotta puuosat sai pois.

Takaosan purkaminen jatkui poistamalla styroksia. Alaosasta useampi puuosa menee vaihtoon, yläosassa puuosat olivat kuivia ja ne päätimme jättää paikoilleen.

Tähän päästiin. Seinämateriaali on melko hyvin liimattu ja irtoilee vaihtelevin kokoisin paloin. Alta paljastui styroksia ja sen sekä kuulavasaroidun alumiinipellin välissä oli tervapaperia. Sinnikkäästi tästä jatketaan hissukseen eteenpäin.

Aloimme purkamaan seiniä sisältä ja ensimmäiseksi otettiin takaseinä käsittelyyn koska havaitsimme nurkissa kosteutta. Noh.... olihan sitä kosteutta sitten enemmänkin. Tukipuu keskellä oli aivan läpimätä. Puretaan kaikki kosteat pois ja tehdään uusi tukirunko.

Toinen viikko lähti käyntiin ikkunoiden poistolla. Osa lähti mukavasti irti. Muutaman kanssa vähän väännettiin mutta saatiin kaikki ehjinä pois. Tiivisteet oli lätkäisty kiinni runsaalla määrällä niittejä ja butyylimassaa myös oli käytetty.

Ja tähän kuvaan on hyvä päättää ensimmäinen viikko. Lauri-Matilda lepää viikonlopun kuten me remppaajatkin.

Päästiin harjoittelemaan ikkunan poistoa. Yksinkertainen idea: ikkunan aukipitokiskoista ruuvit irti ja liukukiskoa pitkin pois koko ikkuna paikaltaan. Tämä keulaikkuna on se, joka poistuu kokonaan ja keula laitetaan umpeen. Pienet varaosat saatiin tästäkin talteen.

Viikon viimeisenä työpäivänä päästiin viemään ensimmäinen kuorma lajitteluasemalle. Näistä kaapeista otettiin talteen osat mitä yritetään hyödyntää uusia rakentaessa.

Johtojakin saatiin jonkin verran niputettua. Hyvä niksi niissä merkata aina samalla mikä johto mikäkin on kun purkaa, helpottaa sitten taas kun uudelleen kasataan.

Purkutyöt edenneet. Nyt on saatu patterit pois. Pieni yllätys oli että oli vielä nesteet sisällä. Noh, ainakin tiedetään että putket ovat ehjät kun ei niissä ollut vuotoja.

Ja tältä näyttää etuosa. Varsin mukavan kokoinen ja kyllä tuossa potentiaalia on miltei mihin vain.

Kolmas purkupäivä ja päästiin tähän tilanteeseen. Pieniä haasteita tuli vastaan mutta saatiin purettua niin vessa kuin kerrossänkykin. Tältä näyttää takaosa vaunussa.

Tähän päästiin toisen purkupäivän päätteeksi. Sanotaanko näin että tuo vessan purku tulee olemaan mielenkiintoinen. Tuon yhden seinän purku jo sen osoitti. On silikonia, ruuvia, niittiä ja mitähän vielä muuta vastaan tulee. Kyllä tuo vessa aika muoviseksi on tässä rakennettu. Tuo osio ehkä eniten tulee muuttumaan kun uutta aletaan tekemään.

Se olis keittiö sitten purettu pois! Jokseenkin helppoa, joskin sitä ruuvien määrää ei olisi uskonut... niitä todella riitti. Purkujärjestys melko helppo kun purettava kaappi tai seinä piti purkaa osien edellisen tai seuraavan kaapin kautta. Tässä vaiheessa alkaa olla jo ristipääruuveja nähty liiankin kanssa, onneksi niistä päästään eroon. :)

16.11.2020. Ensimmäisen työpäivän jälkeen etuosa oli jo tässä kuosissa. Paljon on vielä purettavaa. Kaappien poisto oli varsin mielenkiintoista, tämä vaunu kun oli koottu siten, että kaapit oli laitettu ensin paikoilleen, sitten ulkoseinät paikoilleen. Tarkoitti sitä että ruuvit olivat osittain mahdottomissa paikoissa. Onneksi näitä kaappien runkoja ei tarvinnut ehjinä ottaa, teemme itse uudet.